CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

Hrad Choustník a skály v okolí.

Kategorie: Všechny články, Popisy rozhleden a kopců
Hrad Choustník a skály v okolí.Loni jsem mimo jiné navštívil hrad Choustník, který se nalézá kousek od Tábora v jihočeském kraji. Pro nás vysílače a hlavně pro ty co vysílají v pásmu PMR je zajímavý tím, že hrad je v lokátoru JN79KH a zbytek kopce je v lokátoru JN79KI.

Návštěvu hradu Choustník a jeho okolí, skalního města, začneme nejlépe na prostorném náměstí v  obci  Choustník, kde lze  zaparkovat  a v sobotu dopoledne popřípadě ještě doplnit zásoby v prodejně COOP. Ještě jedno parkoviště se nalézá kousek dál po silnici  za obcí  na okraji lesa směrem  na Chrbonín.

Pokud tedy zaparkujeme na náměstí, dále na hrad Choustník se vydáme po zelené turistické značce a po nějakých dvou kilometrech cesty, zprvu po obci a pak lesem dojdeme k hradní bráně.

K hradu a do jeho areálu lze vjet osobním autem, ale jen pokud máte povolení. Vede tam pěkná cesta od toho parkoviště na okraji lesa u silnice na  Chrbonín.

V areálu hradu se konají během otevírací doby, myšleno od jara do podzimu, různé kulturní akce.  Viz stránky obce a hradu: https://www.obec-choustnik.cz/  . Neptal jsem se, neb přímo hrad mne k vysílání nelákal, ale možná by se dalo i sjednat nějaké to noční vysílání z hradní věže.

Dole na nádvoří pod věží se nachází nejen pokladna ale v hlavní sezoně i hospoda.

Z hradní věže  hradu Choustník V lokátoru JN79KH v nadmořské výšce zhruba 660 metrů (není to nejvyšší kóta) + výška věže, je překrásný výhled a když je  vhodné počasí, třeba takové jako  bylo během naší návštěvy s Pavlem Praha loni v dubnu, jsou vidět i vrcholky Alp.

Je odsud pěkný kruhový výhled, akorát směrem na východ vadí hřbet skalního města o kterém si povíme později.

Někde tam vzadu je Praha.

Obec Chýnov  a v dálce za lesy je i Planá nad Lužnicí kam také směřovaly mé kroky, neb zde byl zdarma obdržen desetimetrový Magirus od jedné bývalé cbčkářky z Pardubic.

Když se dost vykoukáme na hradě a popřípadě nás už přestalo i bavit pít pivo v občerstvení pod věží, můžeme se ještě vydat na návštěvu skalního města, které se táhne v délce asi jednoho kilometru na východ od hradu Choustník. Celé skalní město s skládá z  osamělých vrcholků jednotlivých skal, oddělených úzkými roklemi.  Zde se také nalézá nejvyšší vrchol celého areálu hradu a přilehlých skal s nadmořskou výškou 682metrů.  Tato skála je právě tou hranicí mezi lokátory JN79KH a JN79KI. Nalézt ho byl ale oříšek, který se rozlousknout nepodařilo. Snad tahle skála?

Nebo tahle skála kde  Pavel Praha loví nějaké spojení s PMR stanicí?

Já nakonec ke svému vysílání na jiných pásmech než CB zvolil tuto skalku, ze které byl i dokonce výhled. Bílá hůl na dvoumetr a sedumdesátku tu přidělat šla (dal by se přidělat i Solarcon A99), co si víc přát. Skála je kolem dokola minimálně 10 metrů nad terénem a tak si tu člověk připadá jako na nějakém Orlím hnízdě. A jak zmiňuji s tou CB anténou, tak i třeba na portejblu nočním by to zde byla pěkná romantika. A navíc jste pořád ve výšce kolem 670 metrů.

Bílá hůlka na procházku to není. Je to na vysílání, ale jak píši výše, představoval jsem si tam i toho Solarcona a určitě by mu to na této skále u hradu Choustník slušelo!

Ze skalního města a z jednotlivých skalek jsou dílčí výhledy do krajiny. Cesta od hradu je neznačená ale jednotlivé cestičky jsou vyšlapané od častých návštěvníků a tak se neztratíte. Alorát je třeba dávat pozor kam šlapete, neb místy se hopsá přes kameny a padlé stromy. Jinak je zde spousty borůvčí a když rostou houby tak jich tu je fůra.

Vlak sem bohužel nejezdí, autobus jen občas a tak zbývá jen to auto. Ale je tu moc hezky. Rozhodně doporučuji návštěvu , jak hradu tak i skal v okolí. A nemusí to být jen za vysíláním, ale raději si nějakou tu staničku do kapsy vezměte s sebou. Třeba tu PMR a budete překvapeni kolik lidí tam v sobotu a i v neděli je k zastižení.

Hezký den  a hezké portejbly Vám přeje Žán Braník Praha, 73.

PS:  možná to bude takový malý lokátorový oříšek. Hrad i obec Choustník leží v lokátoru JN79KH a vrchol Choustník v lokátoru JN79KI. Co na to správce databáze?

http://www.cbpmr.cz/lokatorova-mapa-gps.html

Nutno rozkliknout.

 

Komentáře

postPřidat komentář
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Ptal jsi se, co na to správce DataBází, tak jsem ti odpověděl.
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Milá Žábro, než něco vyplodíš, zkontroluj si, zda neplodíš nezpolditelné, tudíž kraviny. Podívej se laskavě na http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/lokview.php, zadej Choustník a vyběhne ti následující informace:

JN79KH Choustník (TÁBOR - ČR)
JN79KI Choustník (TÁBOR - ČR)

JO70WK Choustníkovo Hradiště (TRUTNOV - ČR)
JO70WK Grunt Choustníkovo Hradiště (TRUTNOV - ČR)
JN79KH Rozhledna Choustník _670m (TÁBOR-ČR)

Jak je vidět, Choustník leží v lokátorech JN79KH a JN79KI (ten kousek prasečáku za zámken v JN79JH správce DataBáze nepočítá). Zápis Rozhledna Choustník je tam dokonce v původní podobě, tudíž cca 17 let.

Ještě drobnost. Na základě kontroly KHS si v COOPu nekoupím ani lahvové pivo. Mohl by v něm být myší trus ... A oříšky už vůbec ne, chybějí mě zuby.
Fousáč Plzeň CL-51
odpovědět citovat
Schváleno!
Ještě jednou Žáne malé doporučení - v kategoriích článků využij třeba i všechny tři možnosti, nejen Popisy rozhleden a kopců (https://www.cbdx.cz/clanky/popisy-rozhleden-a-kopcu). Velmi vhodné je přiřadit zároveň i kategorii "Všechny články"(https://www.cbdx.cz/clanky/vsechny), tak aby článek byl viditelný i na úvodní stránce webu.
img

Dále bych si dovolil upozornit na chyby v textu:
PS: možná to bude takový malý lokátorový oříšek. Hrad i obec Choustník leží v lokátoru JN79KH a vrchol Choustník v lokátoru JKN79KI. Co na to správce databáze?
lokátor JKN79KI neexistuje.

Odkaz na lokátorovou mapu ukazuje na lokátor JN79TE.
Expedice Žába 🐸
citovat
Nazdar Tomáši, Takže to oříšek není. V databázi to je. Ale vůbec nechápu Tvou reakci! Na co vlastně reaguješ? Lokátory mám uvedeny tak jak píšeš, nějaký JN79JH vůbec nezmiňuji, takže kraviny píšeš jen a jen Ty!