CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

 

Bylo spuštěno přihlašování na VČS, uzávěrka je 19.4.2024. Článek k VČS je taktéž vydán. Těšíme se na všechny!

No a je to tady …

Kategorie: Všechny články
No a je to tady …

 

 

Delší dobu jsem čekal na příležitost zmínit se o „vymýšlení“ portablů. Konečně mám pár příkladů.

 Neustále zdůrazňuji, že pokud není uvažovaný portable v DataBázi, je nutno uvádět takový, jaký lze dohledat na nějakých mapách, případně mě kontaktovat.

 Před časem se objevilo v denících „/p Altán U Spáleného Dubu 420m JN89UF“. To místo existuje, lze jej i dohledat na Mapy.cz, ale …

Musíte trochu hledat …

Bod číslo 1. Jen mě zarazilo, proč se nepoužije název toho kopce vedle … Dyť je to těsně vedle. Navíc tam není správná výška, 420m tam nikde v okolí není.

Tak mě to nedalo a změřil jsem si vzdálenost. 130 metrů a kvůli tomu minimálně 5 minut hledání v mapách …

V tomto případě bych volil /p Díly_417m nebo /p nr Díly_417m.

Pokud jste na kopci, který není v DB, respektive někde níž, než je vrchol, uvádějte výšku vrcholu, jinak to je nedohledatelný …

Ale, proč to píši. Nastala nějaká diskuze okolo /p Suchá hora_1235m, JN98LR. Juknul jsem do DB a ejhle …

Kde nic, tu nic. Tak jsem začal pátrat …

Suchá hora nikde …

Suchá hora nikde …

Suchá hora nikde … Bylo mě to podezřelé, protože ve Vzkazníku byla informace, že se odtamtud dříve vysílalo. Zapřáhl jsem Banku deníků a zjistil, že z lokátoru JN98LR se od roku 2005 vysílalo z těchto likalit: Čertova skala, Skalky, Krahule, Kremnicke vrchy, Trnovník. Od 2018 se objevilo i „Chata na Skalke“. Nicméně, SUCHÁ HORA ANI JEDNOU!!!! Fero-1 Žilina máš pravdu.

Juknul jsem i na SK tetu Wiki: Vysielač Suchá hora (1 231 m n. m.) je rozhlasový (do roku 2011 aj televízny) vysielač na vrchu Skalka v Kremnických vrchoch, blízko Kremnice a Banskej Bystrice.

Nechápu, proč se ten vysílač jmenuje Suchá hora ….

 No, nechtějte, aby kontroloři deníků takhle dohledávali pochybné portably.

Znovu opakuji, portable musí být dohledatelné na nějaké oficiální mapě. Mapu z předsíně nějaké horské chaty z dob Rakouska-Uherska nepovažuji za oficiální.

Používejte názvy z mapy, to znamená, vyvarujte se místních názvů!

Pokud si nejste jisti, není problém mě kontaktovat a dořešíme. Kontaktovat včas, budu se snažit dostat příslušné QTH do DataBáze.

A jednu lahůdku pro zasmání …

Vězte, že rybník je v jiném lokátoru než psí bouda, než kravín a jiný lokátor má i suchý záchod ...

Tomáš mobil Roudnice CL-31, správa DataBází ©


 

 

 

 

 

 

 

Komentáře

postPřidat komentář
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Tome tak jsem si pročetl ty příspěvky a jenoznačně mi vyšlo TOME TY KLUKU MÁME ŤE RÁDI a protože zatím nejezdíš ven tak si potřebujeme občas ověřit že si OK. A funguje to úplně špicově. 2
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Ano Václave, asi to dělají naschvál, neboť na takovéto exotiky je jen pár jedinců. Ostatní se drží běžných postupů. Kdyby to byli nějací nováčkové … Proto chytám na první šlápnutí …

To Soptík - koukám, že jsi asi málo vytíženej.

To Mates - pozoruji, že taky nevíš co roupama. Až budu pokládat funkci správce DB navrhnu jako jedinou možnost tebe. A budu furt veselej při vzpomínce na svého následníka!

To Števo - v prvé řadě jsi neuvedl vysílač Suchá hora, ale Suchá hora. Kdyby tam bylo to VYSÍLAČ, tak jsem byl hotovej s vyhledáváním za 5 minut! Dostatečně jsi to vysvětlil až teď, když jsi mě připravil další CMP.
Dám podobný příklad. V padesátých letech se ČSLA rozhodla tu moji Krtinu (JO70DJ, 456m) prozkoumat, jestli by se nehodila k poslouchání třídních nepřátel. Informace mám z první ruky, neboť odpovědná osoba je taky CB postižená. Vedl testování Řípu, ale i Dyleně, Čerchova, Velkého Zvonu, Poledníku a dalších kót. Nechali odstřelit u Mělnické vyhlídky skálu, aby projela skříňová PV3S. Od té doby se tam dá vyjet autem. Tři měsíce měřili a odtáhli s nepořízenou. Vyjádřil se ve smyslu, že kdyby to fungovalo, tak dalších 40 let koukáme na tu NKP jen z dálky.
Takže, když vylezeš s CB ručkou až k rotundě, bude foukat JV vítr, tak do Roudnice doplivneš, ale nedovoláš se! A je to jen 5 km. Když půjdeš 83m skoro na J, budeš o 10m níže na tzv. Pohřebišti. Furt nic. Je to poslední trochu otevřené místo. Dalších 15m na J (triangulační tyč), postavíš na 10m stožár půlku, ze které nic nečumí přes stromy a ejhle! Expedice Říp 2002 3600 spojení za 107 hodin. Nehledě na to, že do občerstvovny to je 13m a maj tam zásuvku v dřevníku. A zavzpomínej, kolikrát jsi mě na tý Krtině dělal sám.
To jen na upřesnění, ale jsi pořád /p Říp_456m, jednoznačně dohledatelný.
Soptík Hřensko CL-95
odpovědět citovat
A co takhle odkazovat portejbly na leteckou mapu dle ICAO v Gauss-Krügerově projekci? Nebylo by to dostačující? 3
Mates Brno CL-27
odpovědět citovat
Tomáši, pokud jde o Suchou horu, byl to oddávna název té kóty, kde je vysílač (viz např. speciálka z první republiky https://www.fi.muni.cz/~lexa/sucha_hora.png). To co kdysi byla Skalka, je dnes kóta Hladká_1053m asi 2km JZ přes údolí. Takže asi nějak tak jak píše Venca, i když to není až tak stará historie, za mého mládí se to používalo, teď to zůstalo už jenom jako název vysílače. Řekl bych, že k tomu přispělo když se "Skalka" začalo říkat lyžařskému středisku.
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Tomáši připadá mi to, že ti to ti lidičky dělají schválně 5 5 Možná, že bych mohl místo Křížový Vrch psát Vrabina a nebo u Kříže tak se to jmenovalo než tam postavili kostel 1921. Jo a taky se tam před válkou říkalo u Petra. Měl tam hospodu než ho vyhnali vojáci v roce 1945. 5. Vysadil jsem tam před 10 lety Lípu hned vedle studně a již je pěkná, třeba se tam bude za 50 let říkat pod Vencovu Lípou. Ale také je možné, že tam ten kopec vůbec nebude. 2
Števo Zvolen CL-35
citovat
Venco...samozrejme, že mu to robíme naschvál, aby sa teraz, keď už nemôže chodiť na kopce doma tak nenudil 10

Apropos Skalka. Tabuľa s názvom Skalka je cca 1km od miesta, kam plánujem vyraziť. Zhruba 700m od nej je Chata na Skalke 1188m, ktorú som navštívil posledné dva mesiace. Táto chata je ale "utopená" 50m výškových nižšie než hrebeň Kremnických vrchov. Ten má cca 1230m. Niekto by si povedal, že 50m nehrá žiadnu roľu.

Praktické skúsenosti ale hovoria presný opak. Z chaty mám čiastočne zakrytú Moravu a takmer úplne východ Slovenska.

Práve preto som zvolil iné QTH na Skalke. Preto aby som pre seba a možno aj nejakých ďalších návštevníkov odlíšil rôzne QTH na Skalke som sa rozhodol používať rozdielne názvy Chata na Skalke a Vysielač Suchá Hora.

Niekto totiž v budúcnosti príde k tabuli Skalka, rozloží anténu a sklamaný odíde, že neurobil ani jedno spojenie. Veď áno, bol síce na Skalke, ale na blbom mieste, lebo dookola mal samé kopce.

Takže sa ešte raz ospravedlňujem prečo Suchá Hora, snáď som Vám to vysvetlil dostatočne.
Expedice Žába 🐸
citovat
Ahoj, podle mne ten název " Suchá hora " je podle toho, že když tam Mafie dorazila, tak tam nebylo co pít. Protože tam asi není na vrcholu hospoda.