CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

Šoková terapia Chopku

Kategorie: Popisy rozhleden a kopců, Archiv, Všechny články
Šoková terapia Chopku

20.9.2011 21:08:39 - Marconi Partizánské - Marconi Partizánské - Kompletný článok aj s fotkami na www.cbpe.om7m.org

S blížiacim sa posledným CB závodom v roku “Podzimní éter 33″ ma stále lákalo vyliezť niekam na poriadny kopec a spraviť aspoň jeden poriadny výsledok. Keď som sa koncom začiatkom septembra dozvedel, že priatelia organizujú turistiku na Chopok a Ďumbier, bolo rozhodnuté. PE33 absolvujem z Nízkych Tatier!
V Českej CB lige sa v závere sezóny črtá ostrý boj o prvú priečku v TOP DX medzi exp. MARCO POLO a TOMÁŠOM mobil Roudnice. Napadla ma bláznivá myšlienka. Čo tak pokúsiť sa o jedno z najdlhších spojení v SK+CZ súťažiach? Vhodný partner sa nájde rýchlo a už aj nasledovalo hľadanie vhodného portejbla protistanice. Prvý návrh bol Ďumbier – Klínovec, čo by podľa lokátorov dalo 506 km.
Od Tomáša však prišla okamžitá reakcia: “Já na Klínovec nemůžu. Mám dvouměsíční výluku.” A bolo po nálade. Ale Tomáš sa príležitosti chytil a začal hľadať:
Dyleň - Ďumbier = 530 km
Havran - Ďumbier = 533 km
a ešte niekoľko ďalších okolo 450 km. Stále mu však v hlave vŕtal ten vyšší kopec vedľa Ďumbiera. Tak som problém upresnil. Keďže v Národnom parku je zakázané bivakovať, zvolil som za miesto portejblu Chatu M.R.Štefánika pod Ďumbierom (1740 m n.m.) Bola teda viac-menej jasné, že to nevyjde. Ibaže by boli obzvlášť priaznivé podmienky. 300-metrové prevýšenie bolo veľkou prekážkou.

Vo štvrtok pred výjazdom sa však menil program, preto píšem Tomášovi: trochu zmena plánu… popoludní budem asi 2-3 hodiny na Chopku (teda tesne pod Chopkom pri Kamennej chate. Odtiaľ dolu na chatu pod Ďumbierom (1700 m) a v nedeľu ráno na Ďumbier.”
Tomášova odpoveď: “na 80% Dlouhá Louka, ještě nevím…” však hovorí, že to 500-ka nebude. Nevadí, aj 470 km by potešilo.

Medzitým, ako plánujeme a počítame, začal Tomáš podpichovať Kasa, že má dohodnuté spojenie nad 500 km, čo by mu zaistilo 1. miesto v TOP DX. Kaso nás oboch bombarduje s otázkou, kto môže byť na strednom Slovensku tak vysoko, že by sa mohol dovolať tak ďaleko. Držím ho v tom, že ja neviem s kým sa TmR dohodol a že ja pôjdem len rozdať body na nejaký krtinec. Uveril…

 

Prišiel deň D – sobota
Vak s technikou, oblečením a jedlom váži niečo pod 30 kg. O pol jedenástej začíname stúpať od spodnej stanice sedačkovej lanovky JUH. Prvá skupina sa odtrhla. Ja s mojím nákladom idem pomaly. Po hodine mi kamarát berie stožiar (-4 kg). Na Kamennú chatu dorážame presne v časovom limite podľa turistických značiek – za 2:50 h. Tesne pod chatou stretávam starú známu z CB pásma – Mirku Lučenec. Obaja smenatoľko prekvapení, že zabúdame aj na fotoaparáty. Hlavne, že ten môj mi visel na batohu…
Po obede a oddychu zdolávame spoločne posledných pár metrov na kótu Chopku, kde za všeobecného záujmu staviame stožiar s anténou a medzitým odpovedám na otázky, čo to bude, a kam sa dá dovolať. Po 10 min zapínam stanicu a … nič. Ticho na pásme! Po otočení správnym potenciometrom (RF gain) sa to začalo: bordel z Ruska, Talianska, Rakúska, dokonca Portugalska a len sem-tam nejaká zrozumiteľná slovenčina a čeština. Vyťahujem papier a pero a mobil. Volám Tomášovi že som ON AIR. Je však také rušenie, že na spojenie nie je šanca. Začínam teda tým, čo počujem: exp. Dolina (Fíďo Piešťany, Pytón Prievidza a ďalší), po nich ma zavolala exp. Rádiosonda (Alf Senica) a potom som sa zastavil na kanáli 31, kde som spoznal Kasov hlas.

 

Keďže zvukový záznam sa nekonal, prinášam aspoň voľný prepis spojenia:
Marconi: Brejk
Kaso: No poď brejk
Marconi: Marconi portejbl
Kaso: No vitaj, 55-57, ale také zahuhňané. Z čoho vysielaš?
Marconi: Report 58 – 59, ALLAMAT 296, Black Pirate a baterka 12V, a ty si to na akom krtinci?
Kaso: Aký krtinec, veď my sme na Minčole v 1364 metroch.
Marconi: No veď vravím krtinec…
Kaso (s pochybnosťami v hlase): A ty si kde? JN98ER? (pozn. red., Jankov Vŕšok, 533 m)
Marconi: Ee, vyššie a severnejšie.
Kaso: Inovec?
Marconi: Nie nie, ešte vyššie a severovýchodnejšie.
Kaso: No kde môžeš byť? Tam sú len Strážovské vrchy, alebo Vtáčnik…
Marconi: No dobre našepkám Ti, lokátor JN98TW.
Kaso: (5 sekúnd ticho v éteri, asi v hlave prezeral mapu) No neviem kde si…
Marconi: No veď ti vravím, že proti mne si na krtinci, som vo výške 2024 m, Nízke Tatry, kóta Chopok!
Kaso: (hrobové ticho na pásme, ešte aj tie rušáky akosi ustali. 20 sekúnd trvalo kým sa Kaso opäť ozval šokovaným hlasom) Tak to si ty, tá Tomášova protistanica na 500km!!!

 

Ďalej si nepamätám ako rozhovor pokračoval ďalej, už som pomaly plakal od smiechu, ale jeden z dvoch cieľov bol splnený. Podarilo sa mi dobehnúť Kasa, ktorý sa na malú chvíľu začal obávať o výsledok. Prepočty hovorili, že západočeské stanice by pri spojení so mnou mali k dobru viac ako 70 km. Keďže však slnko bolo ešte vysoko, rušenie nedovoľovalo spojenia nad 250 km. Preto som za dve hodinky spravil len 11 spojení a informoval niekoľkých zvedavých turistov o tom, čo robím.
O štvrť na päť sa z PMR stanice ozvali kamaráti, že odchádzame. Za 20 minút som bol zbalený a opustil kótu Chopku. Cieľ bol prísť na Chatu M. R. Štefánika za svetla a postaviť stožiar s anténou. Čakal nás však 2,5 hodinový zostup/výstup. Dlho dolu, chvíľu prudko hore a potom znova.Cestu spestrujeme fotografovaním na mobily a foťáky – podľa toho, kto má čo poruke.
Na chatu prichádzam 15 minút po západe slnka za hrebeňom Chopku. S bolesťami v chrbte doslova padám do preplnenej jedálne. NA stavanie antény nebola chuť. Nepomohol ani pohárik fernetu. Po výdatnej večeri sme sa okolo desiatej uložili spať. Okolo polnoci ma zo spánku preberá pípnutie SMSky, no čítam ju až ráno. Kaso:”408 DX”. Predpokladám že TmR, no to som nevedel, čo sa v noci udialo. Po dlhšom čase sa na pásme objavila Slovenská exp. Dráčik (Dušan Kotmanová), ktorý oprášil smerovku, vyšiel na dobrú kótu a spravil všetko, čo sa v éteri spraviť dalo…
Tentokrát to z mojej strany nebolo hlavne o vysielaní, ale o turistike. Dopoludnia prevýšenie cca 800 m na 3,6 km, celkom za sobotu 9 km.

 

Nedeľa

V nedeľu sme sa vybrali na Ďumbier. pôvodný plán bol vysielať aj odtiaľ, no silný vietor a nulová viditeľnosť na kóte rozhodli, že technika ostane na chate a idem naľahko: fľaša vody, vetrovka, foťák a ručka 2m/70cm.
Z Ďumbiera sa mi podarilo spraviť iba jedno spojenie na 144 MHz (Jardo OM6RF). Po návrate na chatu sme len vzali batohy a smerovali do doliny na Trangošku, kde nás čakalo auto.

A ako som už napísal na facebooku: Chopok, Ďumbier, turistika, vysielačky, výborná partia… Perfektný víkend, hlava vyčistená, hor sa do roboty :-)

 

marconi_JN98TW_chopok.jpg: Pokud se ti obrázek nezobrazí klikni pravým tlačítkem myši na nějaké místo v obrázku a vyber ZOBRAZIT OBRÁZEK

 

[17136] Šoková terapia Chopku Žán Braník 21.9.2011 18:11:49  
  :Zdar, hlavně tam odsud nevyhrát nějakej závod... Aby se taky Chopok či Ďumbier neobjevil na seznamu zakázaných kopců :-) 
I já to mám v merku, někdy.
 » [17138] Re:Šoková terapia Chopku Venca Chotěšov CL-39 21.9.2011 20:02:30  
 

:Žáne ! Ty se divíš že tě někteří nemusí ? Tak se zamysli čeho jsi tímto příspěvkem dosáhl. S naprostou určitostí Ti to úctu nepřinese.

Venca CL39

 »» [17139] Re:Re:Šoková terapia Chopku Žán Braník 21.9.2011 23:02:30  
  :Zdar, já vím. Nedosáhl jsem ničeho a úctu mi to nepřinese. Jen bylo napsáno to, co si někteří jen myslí a bojí se to vyřknout. Nelíbí se mi zákaz startu z kopců, kde někdo, někdy v EBH vyhrál! 
Žán Braník Praha, 73.
 »»» [17156] Re:Re:Re:Šoková terapia Chopku Venca Chotěšov CL-39 22.9.2011 08:59:56  
 

:Žane jsi divný patron ! Ve svém diskusním příspěvku 16420 jsi sám navrhnul několik způsobů omezení startů z významným kót. Tvoje návrhy byly konstruktivní a lze z nich čerpat. Ale tento Tvůj názor je  v porovnání s příspěvkem 16420 úplně scestný.

Proboha jak tě napadlo, že se někdo může bát veřejně projevit svůj názor na soutěžní pravidla. Co to je za blbost, jak jsi k tomu došel ?? Při tvorbě pravidel ať Ligy nebo EBH se podílelo cca 20 - 30 diskusních příspěvků za kterých jsme brali podklady pro tvorbu propozic

Kde jsi se dozvěděl, že došlo k zákazu startů z kót. Nic takového neexistuje. A s největší pravděpodobností ani nebude. V letošním EBH se Jednalo o momentální pokus jak soutěži  napomoci a asi to nebylo nejšťastnější. Ale k žádným změnám pravidel nedošlo.  Nelíbí se mi zákaz startu z kopců, kde někdo, někdy v EBH vyhrál!  Kde jsi vzal takovou pitomost ? Nic takového oficielně nevyšlo a v této podobě určitě nevyjde !

Měl by jsi se snažit věci pomoci a ne nesmyslným blekotáním tomu ubližovat. Pořadatel se jen snaží soutěž zatraktivnit. Hledá prostředky a způsoby jak to udělat aby se soutěž líbila. Zkrátka se snažíme a budeme snažit aby pravidla byla co nejspravedlivější.

Víš Žáne je příliš snadné zbavit se odpovědnosti tím, že zrušíš soutěž po té, co se jí cca20 soutěžících zúčastnilo a vložili do této účasti nejen svoje odhodlání a svůj um , ale také nemalé prostředky. A možná, že se jednalo o banalitu, které se dalo předejít správným postavením podmínek . Tak sem dojít určitě nechceme a uděláme pro to všechno co půjde i za cenu drobných chybiček.

Venca Chotěšov CL39

 »»» [17140] Re:Re:Re:Šoková terapia Chopku Tomáš mobil Roudnice CL-31 22.9.2011 00:01:48  
 

:Vyjmutím kót umožňuje pořadatel větší možnosti dalším účastníkům, ale myslím, že ti to vysvětlí sám. Nota bene, pořadatel si může stanovit podmínky jaké chce, už jsem psal o trenýrkách s lampasy. Jistě, čím méně omezení, tím jednodušší pravidla jsou. V některých případech je to kontraproduktivní a musí se některé věci přesně definovat. A pokud se nedefinují, dojde ke konfliktům, viz třeba CB contest, že. Určitě je lepší napsat delší a přesná pravidla, než v momentě "důkazní nouze" prostě závod, ve kterém bylo přes 20 účastníků, prostě zrušit.

Pokud si pamatuji, tak třeba k CB Lize bývá možnost diskuze nad pravidly příštího ročníku.

A opravdu se nediv, že "nemusí", většina tvých příspěvků, a nejen na cbdx.cz, je značně "mimo mísu". 

Tomáš mobil Roudnice

 » [17137] Re:Šoková terapia Chopku Kaso Partizánske 21.9.2011 18:23:52  
 

No veru, Slovensky stat hadr.

  [17116] Šoková terapia Chopku Venca Chotěšov CL-39 21.9.2011 09:10:38  
 

:Dobře sis vybral, ale jen krátce pobyl. Chopok i Dimbiér je nám doře známí . Asi pře 3 roky Radegast, Kaktus a Tygr Mutěnice ( již asi po třetí) asi 150 QSO během 15 hod.provozu taktéž s velkou asistenci TmR 506 Km. HB9CV na vrcholu Chopku. I ta koza je stejná jako tehdy. Skrátka máte tam krásnou přírodu a krásné příležitosti pro vysílání. Jen by to chtělo více takových nadšenců jako jsi Ty.

Venca Chotěšov

 » [17117] Re:Šoková terapia Chopku Marconi Partizánske 21.9.2011 10:53:42  
 

: Vašku, díky.  Už mám plány ako portejbl zopakovať. Chce to však väčšiu investíciu a rovnako veľkú dávku odvahy. Tých spojení by možno aj bolo viacej, ale na kopci bolo strašne veľa ľudí. Osobne mám radšej kľudnejšie prostredie Laughing. Nedával som ani vedieť, že na Chopok pôjdem, pretože:
1) som chcel dobehnúť Kasa - sorry Juro, ale tá tvoja (ne)reakcia bola proste super 
2) išlo hlavne o turistiku a až potom o vysielanie.

Teším sa opäť niekedy dopočutia, už sme sa dávno nerobili... 73

 »» [17118] Re:Re:Šoková terapia Chopku Venca Chotěšov CL-39 21.9.2011 11:15:55  
 

:Však není všem dnům konec. Příští rok již opět připravujeme něco zajímavého a věřím, že se nám poštěstí a QSO z nějakého  bohem zapomenutého kousku zeměkoule Cool se povede.

Venca Chotěšov

 

Odkaz na originál článku