CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

Mates Brno na Toku

Kategorie: Všechny články, CBM48
Mates Brno na Toku

Zhodnocení 1.ostrého ročníku soutěže CB Maraton 48h

QSL lístek pro SSTV - Tok 865m (JN69WQ)

Článek by se mohl jmenovat i Nový epochální výlet Matese Brno a expedice Mykuna tentokráte do Brd. Byla to moje první cesta s CB stanicí za hranice Vysočiny i za historickou hranici Čech a Moravy. Důvod byl víc než silný, potřeboval jsem dělat kontrolní stanici do 1. ostrého ročníka soutěže CB Maraton 48h, kterou jsem začal dávat dohromady o rok dřív (podrobněji na adrese https://www.fi.muni.cz/~lexa/cbm48/). V době pandemie můžem mluvit o štěstí, že se povedlo soutěž vůbec zorganizovat. Projevilo se to hlavně tím, že mi odpadlo několik potenciálních kontrolek a cesta na západ na Tok (nejvyšší vrchol Brd, 865m, JN69WQ) byl jediným způsobem jak zabezpečit přítomnost soutěže v éteru napříč republikami. Druhou kontrolní stanicí byl loňský vítěz pilotního nultého ročníku - expedice Echo ze své “domovské kóty” Nad Oborou (658m, JN98AX). Organizaci CBM48 provázeli moje obavy o účast. Jako první se přihlásila nakonec v polovině září expedice Tetřev, na konci měsíce bylo 7 soutěžících a v den startu soutěže v pátek 9.10.2020 večer nakonec 20 jednotlivců a expedic plánujících různé formy zapojení se. Byla to větší účasť než rok předtím a důvod k určité spokojenosti. Zatím se mi nedaří přitáhnout do soutěže bardy portejblového vysílání z CB ligy a SPL s výjimkou silné podpory expedicí Matej a Perún, kteří loni dělali i kontrolní stanici (díky Roman Teplička a Marián a Terka Strečno!).

No a pokud je řeč o CB lize, naší jediné dlouhodobé soutěži na CB pásmu, chci vyzvat všechny, kdo alespoň jednou, dvakrát za rok někam vyjedou nebo vysílají pravidelně z nadprůměrného QTH (ano Karle, dívám se na Tebe :-)), podpořte snažení sdružení Matadorů na čele s Vencou Chotěšov a pošlete mu mailem příští deník. Poslední propozice jsou k nahlédnutí na https://cbdx.cz/clanky/cb-liga/propozice-cb-ligy . Organizátoři po loňském náznaku krize v účasti trochu pozměnili požadavky a pokud Vám v minulosti nevyhovoval zápis do deníku CL6, můžete zkusit využít i jiné možnosti, např. zapisovadlo na cbpmr.cz s následním exportem do formátu C6V nebo  https://www.cbpmr.info/logbook/ Apache Znojmo, který běží hezky i na mobilu s připojením na net, má vlastní databázi volaček a QTH a export taky zvládne. Tady snad upozornění, že pro systematičtější používání logbooku je potřeba poslat roční poplatek za užívání, který podle mne ale stojí za to. Deník lze nakonec vytvořit i z tabulky zapsané v Excelu či jiném podobném programu, jenom je potřeba najít nebo se s někým domluvit na vhodné konverzi pro další zpracování organizátory. Jelikož je CBM48 s CB ligou plně kompatibilní, budu v budoucnu účastníkům odeslání deníku do ligy na požádání nabízet.

Mezizastávka v hlavním městě - Praha, Václavské náměstí

Moje cesta začínala nočním vlakem na trase Brno – Praha. Bylo potřeba do desáté hodiny přijít na nějaké místo, odkud bych mohl v režimu home office odučit poslední dvě hodiny výuky v týdnu a mezi polednem a šestou hodinou večerní nechat se vyzvednout expedicí Mykuna z Prahy (ve složení Mýval Praha, Eli Praha, Tučňák Praha a Mates Praha), nakoupit a přesunout se na hřeben Brd. Tak nějak se nám to i povedlo. Kolem půl čtvrté jsme vyráželi s báglama ze samoty Žernová směrem k modré, žluté a zelené značce vedoucí na nejvyšší vrchol pohoří. Celá oblast byla kdysi uzavřeným vojenským prostorem a místo odkud jsme vysílali leží na okraji bývalé dopadové plochy pro rakety krátkého doletu a bomby. Hned vedle táboráku leželi dvě nábojnice (nebo palivové články?), možná z raketometu RM-70 nebo něčeho podobného. Jinak ale převažovali spíš stopy po lesnictví, myslivosti a turistice. Cestou nahoru jsem seznámil nejmladší členy expedice s obsluhou PMRky, zachytili jsme i nějaké místní kolečko v družné debatě. Zatímco většina budovala tábor na další dva dny, já spěchal vstýčit CB anténu nad vrchol nedalekého stromečku. Bylo to v oblasti, kde je ještě terén vodorovný a zřejmě to i přispělo k tomu, že jsem neměl až tak dobrý dosah na východ jako kdybych popošel o 500m dál do svahu jak mi radil Venda Brdy (dvě místa označené červenými kříži v mapě). Měl jsem to zas blíž ke zdroji tepla, jedla a pití, což jsem pak ocenil hlavně v noci nebo když pršelo.

Byla i aktivita na PMR pásmu

Samotná soutěž začala dobře, hned po zapnutí stanice jsem slyšel expedici Fox z Klínovce a Tetřev od chaty Ještědka na Liberecku. Ozývalo sa nám hodně pražských stanic, Proton Praha byl i soutěžícím CBM. Večer jsem slyšel i druhou kontrolní stanici jak rozdává body na slovensko-moravském pomezí, ale tak daleko se mi nakonec nepovedlo dohulákat. Mládež z expedice Mykuna jsem zasvětil do činnosti kontrolní stanice, takže s pomocí malého papírku jste občas mohli slyšet hlásit se C2xxK ne jako Mates Brno nýbrž jako expedice Mykuna. Ještě několikrát se ze stanice řrihásili v dalších dnech, ale nakonec jim asi nejvíce vyhovovalo pobíhat v okolitém terénu s PMR stanicemi v ruce a z vyvýšeného místa na blízkém posedu navazovat spojení s Petrem Kladno, Vendou Brdy a několika dalšími stanicemi činnými v okolí na PMR pásmu. Kontrolní stanice nakonec udělala spolu 91 spojení, nejdál jsme sa dovolali na Danu Slavoňov pod Orlické hory a přes opakovač Faltus na kanálu 65 (Karasín) na Apache Znojmo v autě na Kasárenské křižovatce SZ od Znojma. Co nevidět zveřejním na stránkách CBM deníky soutěžících a kontrolních stanic, takže se budete moci i sami podívat, kam všude jsme se my z Toku a ostatní v soutěži dovolali.

Na TokuNa Toku v nociMapa

V rámci vysílání jsme experimentovali s vysíláním SSTV za pomoci aplikace v mobilu a mikrofónu. Již v Praze jsme připravili QSL lístek v JPG formátu, který jsme nahráli do mobilu a následně vysílali do éteru. Byli jsme nadšeni, když se nám celkem nečakaně ozval Milan Tábor. Kvůli pomalým reakcím jsme zachytili jenom druhou polovinu jeho dávky dat, ale stačilo to na to, abychom rozpoznali volačku. Takže první digi spojení v CBM bylo na světě, i když poměrně jednoduchým způsobem a mezi nesoutěžními stanicemi. Děkujeme Milane! Z dalších experimentů jsme zkoušeli více spojení na opakovačích. Kromě Karasínu se nám nakonec povedlo dovolat se na Maxona Teplice Úpořiny přes opakovač Nakléřov na kanálu 23. Přes Karasín se nám ještě ozvali Strejda Jihlava /p Dušejov a Standa Křižanov z domácího QTH. V roce 2020 jsme měli v CBM48 i poměrně aktivní, ryze motorizovanou expedici David a Štěpán Stod a čistě pěší expedici Kameň na východním Slovensku. První jsme jako kontrolka intenzívně podporovali, o druhé jsme se dověděli jen zprostředkovaně cestou expedice Perún.

Blahopřejeme třem nejúspěšnějším!

Jako organizátora mě potěšilo, že více lidí než loni ocenilo pružnost soutěže pokud jde o čas vysílání a použitou techniku. Vícero soutěžících kalkulovalo s bonusem a koeficienty a dělali přesuny, které jim zvýšili počet aktívně navštívených lokátorů nebo koeficient za režim vysílání. Celkové výsledky soutěže naleznete na adrese https://www.fi.muni.cz/~lexa/cbm48/results.html kde se později objeví i deníky. Nejlépe koeficienty využila expedice Kameň (ve složení Netopier Prešov, Bizón Prešov, Zajac Kapušany), která jejich díky (a pěšímu přesunu na SV Slovenska v okolí kóty Spišská, 1056m, KN09JC) získala na jedno spojení v průměru až 11 bodů a se ziskem necelých 132 bodů se umístili na třetím místě. Těsně před nima se se ziskem něco přes 141 bodů umístila stacionární expedice Bažanti (Chmeľová, 925m, JN99BB) ve složení Paľo Ilava a Mailo Dubnica. Spojením superaktivního vysílání a bonusu za navštívené lokátory (kromě jiného chata Ještědka, JO70LR a Kozákov, 744m, JO70PO) si prvenství zajistila expedice Tetřev (ve složení Michal Hodkovice, Lides Úvaly, Michal Kralupy a Venda Brdy).

David a Stepan Stod C11MExpedice Peklaexpedice Pekla Na Peklech

Putování Davida a Štěpána Stod (plán); expedice Pekla Na Peklech

 

Výhercové doufám už našli ve schránce ceny a diplomy za první tři místa, které se mi povedlo zabezpečit i díky dobrovolné finanční podpoře pěti soutěžících (díky Tetřev, Matej, DJ Brno, Kamilo a Kameň!). Dostal jsem několik pozitivních ohlasů k existenci i formátu soutěže a budu se snažit zlepšit jak organizaci tak i rychlost vyhlašování 2. ročníku na pozim 2021.

Proton Praha C10DExpedice Tetřev C01KExpedice Kojoti S03KApache Znojmo

Proton Praha doma; expedice Tetřev Ještědka; expedícia Kojoti Veľká Javorina; Apache Znojmo Salátův vrch

 

Na závěr připojuji podrobnější popis účasti v CBM 48, který mi poslal Martin Hajduk z expedice Kameň. Snad osloví i ostatní, kdo se kolem této soutěže pohybovali. Taky mě těší, že díky jejich umístění je šance mít v příštím roce i kontrolní stanici na východě Slovenska :-). A snad se přihlásí z těchto končin i více stanic. Šiřte informaci jak umíte a uznáte za vhodné.

 

Mates Brno

 

====

Denník expedície Kameň

====

Ahoj Matej,

v prílohe posielam denníky zo súťaže. Nevedel som CL6 presvedčiť aby mi zapisoval info v poradí a tvare ako bolo uvedené v pravidlách, tak som ich vyrobil v MS Excel - ak nebudú vyhovovať prerobím ich podľa pokynov.

Súťaž bola skvelá - z tých čo som doteraz absolvoval (málo) ma bavila najviac. Šli sme "naľahko" v batohu som mal stanicu, akumulátor a anténu zo starej dvojlinky k TV (slimJim). Štart bol rozpačitý - na Kohúte bolo hlucho. Celý východ mŕtvo. Až neskôr som sa dozvedel, že niektorí sa o súťaži dozvedeli na poslednú chvíľu a niektorí vôbec. Chvíľu som počúval, chvíľu dával výzvy - nič.

Pokračujeme ďalej na Mindžovú. Z kopca na kopec. Nabudúce trasu premyslím lepšie. Prevýšenie dalo zabrať. Na Mindžovej sa po výzve ohlásil Jakub Ďačov - vysielačku mal v aute - offroadový jazdec. Keď som sa ho začal pýtať na lokátor zmizol z kanála ako duch... Slabo som započul Miša Brezno - skúšal som break – nič. Presun ďalej na Bachureň - akonáhle som preliezol 1000m a otvorilo sa to na západ - 3 spojenia a výstraha diaľničnej údržby na k. 10. Počasie krásne - babie leto - úžasná prechádzka.

Pokračujeme ďalej na Adamov vrch. Stratili sme výšku a je hlucho. Ďalej dole do Nižného Slavkova a hore na Striebornú horu už po tme. Nechce sa mi potme hľadať dobrý strom a tak pokračujeme až na Bišár. Tam sme našli vhodný vysielací poľovnícky posed a chytáme Mafiu a Apolo. Spišská je už blízko a tam čaká Bizón s výstrojom na nocľah. Zo Spišskej ešte chytáme Bažantov na Chmeľovej. Počuli sme ich už skôr, ale oni nás nie. Čakali sme do polnoci a na k. 15 sme skúsili SSB USB - nič, hlucho.

Ráno už nám skončil 2x čas presunu, meníme volačku a hľadáme v pásme - nič použiteľné. Balkánske rytmy, omše a na SSB štebocú Maďari z Budapešti. Maďarsky nerozumiem, oni anglicky. Okolo vodný armagedon. Počítam že to kopce zabalili. Skúšam výzvy na 17 a ozve sa mi Bleky Košice. Chvíľu sa bavíme, keď v pozadí počujem break. Počúvame ako sa Bleky baví s chalanmi z Košíc - mi ich počujeme, oni nás slabo. Na spojenie to nie je. O 10:00 vyrážame ďalej. Počasie sa horší. Cestou na Javorinku na kóte Ostrý vrch zakopneme o sympatický vysielací posed. Skúšam na 17. zase výzvy - viac sa to otvorilo smerom na Košice, tak som dúfal že sa dovoláme. A vďaka streche na nás neprší. Prekvapivo sa mi ozvala L. Teplička a hneď na to deň zachránili chalani z Košíc - zmena lokality pomohla. Z Javorinky zase nič. A stále leje. Schádzame do T. Potoka a vzhľadom na počasie už ďalej nepokračujeme a končíme.

Za mňa pecka :D Škoda že súťažiacich nebolo viac.

Pekný večer,

M.

====

Okolí TokuMapa spojení kontrolní stanice C2xxK

Komentáře

postPřidat komentář
odpovědět citovat
Moc hezký portable,. Máte teda dost štěstí že Vás tam nikdo nevyhmátnul. Dělat takový oheň v CHKO, za to se tam dává 10000,- , nevím jak vypadal váš kemp, jestli to byl nějaký stan tak je to jako za ten oheň. Asi bylo štěstí že bylo hnusně, jinak tam pravidelně litá policejní dron a hlídají si to. Tak to jen pro příště.
Mates Brno CL-27
citovat
Dík. Nechci to moc obhajovat, protože bivakování to úplně nebylo, i když po většinu času jsme měli ohník spíš indiánský než paďourský a astrachánský jaký typicky rozkládají bílé tváře (zachycen na foto). Taky v zjevně používaném ohništi, krmen suchými vrcholky stromů co tam opodál nechali ležet lesníci po výrubu průseku. Odpadky sebou dolů, oheň spolkl i nějaké co jsme tam našli, tak snad nad náma pro tentokrát Krakonoš, nebo kdo tam tomu šéfuje, přihmouří oko.
Teď kontroluji lyže a zabývám se tím jestli vyjet nebo nevyjet příští víkend... Bohužel tam ještě hrozí časový konflikt v rodině. Dvakrát jsem už takhle vysílal, jednou z Velké Javořiny (http://www.cbpmr.cz/data/nomenia-49.jpg) a jednou z Jeřábu (http://www.cbpmr.cz/data/nomenia-44.jpg) a možná víc než samotné vysílání jsem si pak vychutnával ty sjezdy dolů (http://www.cbpmr.cz/data/nomenia-54.jpg).
Honza Žukov
odpovědět citovat
QTH lístek ? Zřejmě překlep - QSL lístek.
Mates Brno CL-27
citovat
Díky za upozornění, těch překlepů tam možná bude ještě víc, od rána je postupně likviduju...