CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

1 Česká CB liga

Kategorie: Všechny články, Česká CB liga
1  Česká CB liga

30.11.2002 20:33:19  - Venca Chotěšov CL-39 Kdo jste sledoval  průběh vcelku velmi zajímavé, místy i trochu bouřlivé ale každopádně konstruktivní diskuse, jistě jste si udělali vlastní představu.

 

Vážení přátelé.

 


V předešlých dnech jste si mohli na internetových stránkách klubu České Lípy přečíst návrh propozic 

                                  1.České CB Ligy.

Kdo jste sledoval  průběh vcelku velmi zajímavé, místy i trochu bouřlivé ale každopádně konstruktivní diskuse, jistě jste si udělali vlastní představu. Pokud patříte mezi ty, kteří do této diskuse přispěli, je v této konečné podobě i kus vašich představ.  Pokud patříte mezi ty, kteří si sice utvořili svojí vlastní představu, ale nedali jí do soukolí tvorby nepomlouvejte tento výsledek, ale konstruktivní připomínkou se snažte tento stav vylepšit  - ale až pro rok 2004 : 

Tedy tento stav je pro rok 2003 konečný a zde je výsledek

 

Propozice 1. České CB  Ligy

 

Vyhlašovatel

                                                                                         Sdružení CB expedic  MATADOR
                                      ve spolupráci a po konzultaci s CB veřejností.

 

                                                                                                                                Vyhlašuje   

 


1.Českou CB Ligu, která bude zahájena dne 1.1. 2003  a zakončena vždy poslední den v roce . Uzávěrka výsledků bude provedena nejpozději do 7.1. nového roku.

 

1.České CB Ligy se může zúčastnit každý, kdo provozuje zařízení pro komunikaci na pásmu CB, které odpovídá současnému GP a všem z něho v budoucnu  vyplývajícím změnám a ustanovením. Do této soutěže se není nutno zvláštním způsobem přihlašovat. Bude hodnocen každý, kdo pošle staniční deník, který bude obsahovat předepsané záznamy a náležitosti na určenou adresu k vyhodnocení.

                                                                2.Organizace startů

 

V soutěži se bude hodnotit v každém měsíci jen  jeden start. Je ponecháno plně na soutěžících kolikrát v měsíci budou startovat, ale staniční deník bude hodnocen v daném měsíci jen jeden . (Zpravidla bude odeslán deník s největším počtem bodů ). Hodnoceny budou pouze starty na území České a Slovenské Republiky a spojení mohou být prováděna pouze se stanicemi na těchto územích.

 

                                                               3.Staniční deník

 

Staniční deník musí být psán v čitelné a srozumitelné podobě a může obsahovat  spojení maximálně za 24 hod. provozu počínaje hodinou zahájení provozu. Deník  může být psán  ručně, strojově nebo digitálně. Deník musí být k vyhodnocení odeslán  nejpozději  do 30dnů od datumu startu .Poslední deník v roce musí být odeslán tak, aby mohl být vyhodnocen  nejpozději do 7.1. nového roku. Na později poslané deníky nebude brán zřetel. Staniční deník musí obsahovat data nutné pro vyhodnocení a to jsou :

 

 

  • 1. Volací znak soutěžícího,jeho startovní lokátor nebo QTH  (volací znak se v průběhu roku nesmí měnit!!)

  • 2. Datum a hodina spojení  ( není nutno zapisovat minuty)

  • 3. Volací znak, QTH nebo lokátor a vzdálenost protistanice

  • 4. Na konci deníku musí být proveden celkový součet všech QSO,  výpočet bodového stavu a výpis nejdelšího spo

  •                                                       4. Bodování

 

Bodování je prováděno jednoduchým způsobem co km to bod. Výpočet si provádí každý soutěžící sám. Konečný výsledek je součtem všech vzdáleností . Při zjišťování vzdáleností je nejlépe použít lokátorové mapy, nebo v případě, že vlastníte počítač doporučuji použít některý z mnoha programů pro výpočet vzdáleností.Postačující bude i odečet z mapového měřítka. Vřele doporučuji tabulky Bohouše Česká Lípa CL 6 a prg.Lokátory Milana 42

                                                              5.Vyhodnocení

 

Vyhodnocení se bude provádět průběžně podle došlých deníků, však nejpozději do konce prvního týdne v následujícím měsíci. To ovšem platí pouze pro vlastníky přístupu na internet, kde bude k dispozici tabulka s pořadím.Pro ostatní bude každé 3 měsíce tato tabulka vycházet v časopisu Výzva na Kanále. Na konci roku,při vhodné příležitosti  bude vyhlášen vítěz této ligy  který převezme putovní pohár. Do 10 místa soutěžící obdrží diplom.

Výsledkovou listinu najdete na internetových stránkách CB klubu Česká Lípa

 

Kontaktní adresa na kterou se budou zasílat staniční deníky pro vyhodnocení

 


Václav Mestl                    e-mail : mestl.ok1ibd@worldonline.cz
 Chotěšov 160
 332 14
 

Diskuse :

[1054] 1. Česká CB LIga-odpověď Vencovi a Luciferovi. Standa 3.12.2002 19:12:35  
  :Ahoj kluci.

Venco,věděl jsem o tom,že bude vlevo v roletce odkaz na Ligu,ale nějak jsem přehlédnul,že už tam je.Asi proto,že start je skoro až za měsíc.Ano souhlasím.Téměř všechny soutěže a závody mají takové stejné tabulky.Mě na tom jen fascinovala přímá možnost vkládání vlastních dat a třeba i možnost kontroly druhých,když se jedná jen o pár,ale důležitých údajů.Také souhlasím,že data by tam soutěžící vkládali v průběhu prvního týdne nového měsíce.Je to logické,protože třeba ješte 28.1. například,můžeš udělat spojení,které se dostane mezi tvých deset nejlepších,tak proč by jsi pospíchal,když můžeš mít více bodů.Tuhle ligu vidím spíše jako zábavný doplněk pro ty,kteří nemohou z domova konkurovat kopcům a tou třešničkou je omezení těmi deseti spojeními.Není to tedy v zásadě snad těžký oříšek.Kromě tabulky výsledků na monitoru jsem na nic jiného nepomýšlel.Prostě,zpestření vedle hlavní ligy.Atlasák má také zajímavé nápady,jak píšeš,ale klíčový problém je vtom,že má obyčejně každý člověk ty nejrůžovější představy o té své představě.Myslím si,že si může promyslet naše návrhy,ale pokud má svoji představu a všechny předpoklady pro realisaci,tak s něčím přijde.A pokud bude chtít znát názory ostatních,tak jim dá prostor pro diskusy,jako jsme to udělali my.

 

 

  [1051] 1. Česká CB LIga-odpověď na včerejší příspěvky. Standa 2.12.2002 20:02:49  
  :Ahoj Láďo,Venco a Atlasáku !

Dnes jsem si přečetl oba příspěvky znovu a musím říci,že se na to člověk dívá zase jinak,než po bezprostředním přečtení.Bohužel Ti musím dát Láďo za pravdu.On vypadá jinak život svobodného či rozvedeného muže,důchodce,jakož rodiny s odrostlými dětmi,které již vylétly z rodného hnízda,anebo rodiny s osmiletým klukem,který také moc rád chodí na počítač.Chápeš,že to nechci pitvat dále,a když k tomu přidáš jisté zkušenosti a schopnost jedince vyběhnout ze zajetých kolejí,snad se ani nemůžeš divit,že se věci mají tak,jak píšeš.A to jsem už vůbec nemluvil o tom,že ani nevím,co bude po Novém roce v pracovní sféře.Pojďme však na CB.Ukázalo se,že Venca má zřejmě všechno vymyšlené,možná i nějaký tým kolem sebe a třeba získal kromě potřebných technických znalostí i nějaké znalosti od Milana 42,který přišel na veřejnost s celoroční akcí.Já tvrdím,že si zkrátka na trakař naložil čtyři pytle a tak jsem mu tam zkoušel přiložit pátý.Pokud si ho naloží,je to jeho věc,a pokud ne,tak nevím proč se zlobit.Přesto jsi mi Láďo vnuknul novou myšlenku,která by mě asi jinak nenapadla.Nejprve jsem si představil plný kaslik dopisů,kam i občas něco nedorazí a zavalenou elektronickou poštu na počítači,který by měl podle starších majitelů PC už také konečně kiksnout.A pak mě napadla věc převelká,leč diskriminační.Zejména před dvěma roky mi přibývalo nejvíce portejblů a tak jsem se je naučil rovnat v tabulce podle vzdálenosti.Zkrátka je vsouvat.Takový Bohouš je navíc šikulka na programy a tak věřím,že by nebyl problém,kdyby vše proběhlo takto:Sečtu si doma svých deset spojení a dostanu součet kilometrů.,Pak se připojím na určenou webovou stránku a pokud tam budu prvně,tak se podívám,kam se mám do sloupečku mezi koho vklínit a v pravém sloupečku budou pod sebou body.Výsledně to bude takto: První sloupek pořadí,druhý volačka,třetí počet bodů/kilometrů a ve čtvrtém bude odkaz na deník soutěžícího,tedy na těch jeho deset spojení.Tak by každý viděl,za co ty body má a že si to vypočítal správně.Byl by to zkrátka samoobslužný program,který by však bylo třeba chránit proti cizí manipulaci.Pak už by se člověk samozřejmě s každým novým navršením skore přesouval buď vlastní manipulací,anebo automaticky.Je to ovšem nápad diskriminační.Nicméně,je tu možnost,že kdo internet nemá,přinesl by svých deset jednou měsíčně ke kamarádovi.Pak takovou soutěž lze vyhlásit,ovšem je potřeba zvláštní samoobslužný program a také sledované stránky,na které bude umístěn.Ještě však stále nevíme,komu by se to líbilo a také je pravda,že když není na webu někdo týden,tak se nestačí divit,když se rozeběhnou diskuse a články.

 » [1052] Re:1. Česká CB LIga-odpověď na včerejší příspěvky. Venca Chotěšov 3.12.2002 00:02:21  
  :.První sloupek pořadí,druhý volačka,třetí počet bodů/kilometrů a ve čtvrtém bude odkaz na deník soutěžícího,tedy na těch jeho deset spojení.Tak by každý viděl,za co ty body má a že si to vypočítal správně.Byl by to zkrátka samoobslužný program,který by však bylo třeba chránit proti cizí manipulaci.Pak už by se člověk samozřejmě s každým novým navršením skore přesouval buď vlastní manipulací,anebo automaticky.Je to ovšem nápad diskriminační.Nicméně,je tu možnost,že kdo internet nemá,přinesl by svých deset jednou měsíčně ke kamarádovi.Pak takovou soutěž lze vyhlásit,ovšem je potřeba zvláštní samoobslužný program a také sledované stránky,na které bude umístěn.Ještě však stále nevíme,komu by se to líbilo a také je pravda,že když není na webu někdo týden,tak se nestačí divit,když se rozeběhnou diskuse a články


To ale tak nějak podobně již funguje. Podívej se na lištu na těchto stránkách a klikni na Českou ligu " Tabulka pořadí" a tam si klikni buď na jméno nebo na body a uvidíš jak to funguje.
Dej vědět co tomu říkáš. Krmení daty je však přístupné pouze přez zvláštní vstup.

Ahoj Venca Chotěšov

 »» [1053] Re:Re:1. Česká CB LIga-odpověď na včerejší příspěvky. Lucifer Mělník 3.12.2002 17:05:27  
 

:Myslím, že systém hodnocení je takhle vyhovující. V tabulce jsou všechny podstatné informace. 


Ještě k tomu samoobslužnému vkládání. Většina soutěžících bude zasílat deníky určitě až koncem měsíce. Byl by každý asi sám proti sobě, kdyby do tabulky vložil deník začátkem měsíce a tím si prakticky pro ten daný měsíc uzavřel svoje bodové konto.


Lucifer Mělník

 

 

  [1046] 1. Česká CB LIga Standa 1.12.2002 13:15:53  
  :Ahoj Venco !
Ano,přesně taková pravidla měla mít i ta liga lovců portejblů.Pouze jsem si spočítal,že pokud budu startovat,tak to bude zřejmě většinou z domácího QTH ,a protože jsem odtud vysílal dva starty do poháru a na kopcích jsem občas také byl,tak vím,jak to asi bodově vypadá a jak vypadají oba deníky.V jednom je kolem 300 spojení,asi 10 expedic a kvanta bodů.Ve druhém je asi 60 spojení,snad tři nepříliš vzdálené expedice,bodů nemnoho,pásmo zaprskané a ještě se člověk diví,že se mu na jeho případnou výzvu nějaké dobré duše do 30 km ozvou.Na druhou stranu vím,že když se dá den ke dni,máte doma docela slušnou tabulku,plnou dálek a nejen od expedic.Proto jsem chtěl,aby tito také síbíčkáři,měli alespoň bokem ještě zajímavou zábavu.Navíc nevím,jest-li se bude chtít takový málobodový deník každému vyplňovat.Tedy,pokud jich bude více.Proto tu byla nabídka těch deseti nejdelších spojení měsíce, nové možné soutěže,která měla být snad jen obohacením a hlavně pro ty doma.No nic.Není zájem,není diskuse,nedá se nic dělat.Dá se to vysvětlovat jakkoliv,ale výsledek je jaký je a já jsem se už po kolikáté v životě přesvědčil,že zdaleka nesdílí veřejnost mé nadšení pro novou věc.Nakonec je však zajímavé,že to všechno časem směřuje stejně tím směrem,kam už to mohlo směřovat.Teď nemám na mysli snad ani tak CB,jako věci,které jdou zcela mimo.Přejme tedy nové soutěži mnoho úspěchu,málo rušivého elementu, poctivé zápolení,které může být hůře kontrolovatelné,než v Poháru,který se hrál téměř pouze na kopcích a hlavně dobré nálady a porozumění mezi síbíčkáři.K úspěchům se má popřát,a když někdo dokáže věc ,či myšlenku oživit,je to také jistý úspěch.Proto tvůrcům gratuluji.-73

 » [1049] Re:1. Česká CB LIga Žán Braník 2.12.2002 05:54:33  
  :Každá liga má i podsoutěže,mně by pasoval tak nějaký okresní přebor!Ale i tak se těším a budu se snažit.Dík ze nové využití CB volného času.

 »» [1050] Re:Re:1. Česká CB LIga Venca Chotěšov 2.12.2002 10:09:42  
  :Źáne, neni všem dnům konec a já mám v hlavě dvě zajímavé soutěže jak Ty říkáš nižšího formátu . Chce to jen čas.
Děkuji za zájem a
73 Venca Chotěšov

 » [1048] Re:1. Česká CB LIga Láďa Forum 1.12.2002 20:44:16  
 

Stando zdravím,


nebuď smutný nad "chladnou" reakcí cébéčkářů ke tvému návrhu. To je zcela obvyklé, že ne vždy  je reakce ze strany veřejnosti adekvátní předloženému návrhu. Předpokládám, že nápad máš třeba v zásadě dobrý, jen si myslím, že by jsi jej měl "dotáhnout" až do místa "startu" akce, kterou navrhuješ. Nevím, možná, že jsem nevhodně pochopil tvůj nápad...dělá to na mne dojem, že asi nechceš stát se autorem tebou navrhované soutěže. Radit ti nebudu v žádném případě - po zkušenostech, které jsem v poslední době nasbíral... Sedni k PC, napiš konečné znění pravidel a to nejdůležitější - vyhlaš svou soutěž a staň se jejím organizátorem, vyhodnocovatelem a potom uvidíš třeba i reakci cébéčkářů. Tož hodně zdaru ti přeji!       73! Láďa Forum MB

 » [1047] Re:1. Česká CB LIga Venca Chotěšov 1.12.2002 17:51:36  
  :Ani náhodou jsem nezapoměl Stando. Pouze jsem měl mnoho práce z uvedením soutěže do života . Tvůj návrh jsem samozřejmě četl ale neměl jsem čas se nad tím hlouběji zamyslet . Padla připomínka od Atlasáka Domažlice na DX Ligu . To by mohlo být něco podobného. Atlasák ale myslel QSO mimo ČR. Možná, že by to chtělo zkloubyt a udělat s toho zajímavý výsledek. A nebo vyloučit odrazy( zahraniční QSO) a udělat DX soutěž pouze v rámci ČR z průběžným hodnocením podobně jako tomu bude u Ligy. Zkus se s ním spojit tato myšlenka by neměla zapadnout. Jeho adresu najdeš v některé připomínce.

Ahoj Venca Chotěšov