CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

DataBáze míst …

Kategorie: Všechny články, Návody a postupy
DataBáze míst …DataBáze míst obsahuje všechna možná i nemožná místa, odkud se dá vysílat …

Ale vážně. Původní DB byla vytvořena již dávno na základě nějakých podkladů o místech, městech, obcích, obecních částech a kopcích. Postupně je doplňována a upřesňována.

Na Slovensku byly přidány ke všem místům okresy. V ČR to jsou rovněž opravy okresů (za 20 let se ledacos změnilo). V každém případě přibývají v DB kopce a hory. Původně totiž nešlo odhadnout, odkud se bude nebo nebude dát vysílat. Takže, jakmile se objeví v Bance neznámá kóta, nastává hledání a pátrání … Leckdy je to opravdu hodně náročné …

Nedávno jsem skoro hodinu hledal jeden název místa, až jsem se dopracoval k tomu, že se jedná o „chotárny názov“ …

Věřte tomu, že to je opravdu náročné. Ono je jednoduché, mávnout rukou a nechat to být. Ale co když se tam dotyčnému zalíbí a bude tam chodit pravidelně. Takže to zkusím dohledat, případně se ptám kolegů místně příslušných a podobně. Pravdou je, že v ČR máme dostatek podkladů a možností na dohledání. V SK je to docela problém, tam výběr mapových podkladů je podstatně zúžený. Navíc, v obou republikách řádí na kartografických úřadech nějací trolové, kteří mění výšky nebo názvy kopců!

Když se hlásí portably, prolejzám to, zda tam je všechno v DB. Pokud ne, okamžitě se snažím vyhledat a vložit do DB, aby soutěžící měli plnej servis. Před letošním EBH to bylo 5 míst. Ale pokud narazím na „chotárny názov“ jsem v rit*.

Pokud není vyhlédnutá kóta v DB není problém pomocí http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/lokview.php poslat údaje. Ovšem takové, aby se to dalo dohledat. Případně mě poslat mapku s vyznačením.

Pár upozornění na některá fakta:

Pokud v DataBázi lokátorů nebo volaček narazíte na tvar (KLADNO-ČR) jedná se o zápis do r. 2010.

Pokud tam bude tvar (KLADNO - ČR), jedná se o zápis provedený po 2010, tedy mnou zkontrolovaný.

Pokud je v DB lokátorů zápis Vesce (TÁBOR - ČR) jedná se o obec Vesce v okrese Tábor.

Pokud je v DB lokátorů zápis Vesce (RADÍČ PŘÍBRAM - ČR) jedná se o místní název nebo obecní část obce Radíč v okrese Příbram.

Postupně tu DB lokátorů prolejzám a upravuji. Někomu se to může zdát zbytečné, nicméně pro komfort Deníku Cl6 je to potřeba a ti co umí to uvítají ….

Neboť „čistejch“ Lhot je v ČR padesát. Ale Holasice třeba jen dvoje, jako na potvoru oboje v okrese Brno venkov a 29km od sebe … Bohuslavice 7x, Pazderna jen na okrese Tábor 9x! V těchto případech se doporučuji se optat, kde mají obecní úřad. Vesce (RADÍČ PŘÍBRAM - ČR) mají pochopitelně obecní úřad v Radíči.

Naprostá lahůdka jsou Otradovice, JN79IP, okres Benešov. Pokud dostanete od protistanice tuto informaci, stejně nevíte, kde opravdu jste! Nicméně v tomto případě je to jedno, oboje jsou v okrese Benešov, oboje jsou JN79IP. Že jedny jsou obecní část Votic a druhé Jankova nemá na spojení žádný vliv. Vězte, že v ČR existují obecní části, které mají jednu část v jedné obci a druhou ve druhé.

Když budete hledat město Ralsko tak se taky podivíte. Ralsko má obecní části: Boreček, Horní Krupá, Hradčany, Hvězdov, Jabloneček, Kuřívody, Náhlov, Ploužnice a Svébořice. Ralsko mezi nimi není. Když se zrušil VVP Ralsko tak se vytvořila obec Ralsko, která „zdědila“ status města po bývalém městě Kuřívody, kde tedy dnes je MěÚ Ralsko. A není to jen jeden příklad.   

Pokud vysíláte z nějakého kopce, který není náhodou v DB, uvádějte prosím nadmořskou výšku kopce. A to i v případě, že nevysíláte z vrcholu! Děkuji.

Opět apeluji, využívejte nabídky programu a výsledný deník prokontrolujte proti DB. Vyvarujete se chyb, které mohou mrzet.

Existují různé „lahůdky“, které má DB už vychytané. Třeba Děčínský Sněžník a rozhledna Děčínský Sněžník je dost podstatný rozdíl. Nejde o totožná místa a dokonce ani stejný lokátor. Je to sice „jen“ asi 500m, ale vysílá se jen z rozhledny, resp. z bufetu pod ní.

Někde bývají třeba dva názvy kopce, nemyslím nějaký místní, ale oficiální. Třeba takový Krudum je totožný s Chrudim i když je ve Slavkovském lese. Mimochodem sídlo ASMKS.

Ale pojďme na ty lahůdky, některý už jsem třeba prezentoval, ale stojí to za připomenutí.

Tady bych chtěl bydlet, suchej záchod v jiným loc než postel nebo maštal … 

Velké problémy jsem měl s rozhlednou v JM99IJ.

Račte si povšimnout, jednou to je rozhľadňa Zákopčie, po druhý rozhľadňa Marťákov kopec, jednou stojí na Marťákovom kopci, po druhý na Marťáckom vrchu! Přímo excelentní případ je ten druhý obrázek, rozhľadňa Marťákov kopec stojí na Marťáckom vrchu. V tomto případě se ani nedivím, že dotyčný ani neví odkud vysílá.

Červená veža byl taky dobrej problém … Hóóódně dlouhým pátráním jsem nakonec zjistil, že ta stavba spadla sešlostí někdy v šedesátých letech minulého století … Pak mě přišel ten obrázek nahoře. Původně to vypadalo nějak takhle …

Nepoužívejte nějaké místní názvy! Držte se toho, co je na mapách. I když se vám taky mohou dostat do ruky opravdu lahůdky. Velmi dobrým příkladem byla kauza Vimperk, JO70BO. Nebudu to znova detailně probírat, podstata byla jednoduchá. Nenašel jsem. Měl jsem kolegu v práci, který bydlel ve vedlejším loc a byl opravdu „těžkej turista“ co měl to Středohoří zmáknutý. Taky nic. Mám kompletní scany map KČT 1:50000 včetně Slovenska a nic. V průběhu bohaté diskuze se ke mně dostaly scany map KČT různých vydání a já nestačil zírat! Nebudu úplně přesnej v těch vydáních, ale … 4. vydání – kopec Vimperk 633m, 5. vydání nic, 7. vydání Vimperk jako místo, teda nějaká louka s názvem. Současná verze Mapy.cz to udává jako místo, přesněji je to „chotárny názov“ …

 

Určitě není záměrem nějaká zbytečná buzerace. Jen potřebuji relevantní údaje abych to mohl dát do DB a usnadnil práci kontrolorům a všem uživatelům Deníku Cl6.

 Příkladem může být „altán U Spáleného dubu“.

Nestačilo by „Nr Díly, 417m“ nebo vůbec „Díly_417m“? Těch 150 metrů v jednom lokátoru je zanedbatelných. A máte relevantní údaj, navíc v prvém případě o 9 znaků méně, v druhém 2x kliknout (pro zapisovatele protistanice)! Určitě nebudu dávat do DB Altán …

Nebo Skalka/Vysielač Suchá Hora …

100 metrů a jednou Skalka, po druhý vysielač Suchá Hora … Ale proč?

Ještě jsem tady našel jednu starší záležitost.

Jednou 522,5 m n. m., po druhý 514 a po zoomu na stejný mapě 523. No není to k po****í?

 Taky jsem narazil na skutečnou lahůdku pro ty, co zapisují na papír …

Buková (PROSTĚJOV - ČR), JN89JM

Buková (TÁBOR - ČR), JN79JM

Ještě jsem opomenul jednu možnost. Mobil. Je mě jasný, že v autě nevíte svůj lokátor. No problém, zahlásíte „62 km D35“ a je hotovo. Podobně na „menších“ silnicích, „I/35 nr Janov“.


Mapy.cz mají mimo základní ještě verze turistická, zimní, letecká (5 verzí), dopravní a dokonce i heptickou.

https://mapy.hiking.sk/ má v základu 5 možností (Cyklo-Open, SHOCart …) a v nich 13 možností vrstev.

https://mapa.zoznam.sk/ má 3 možnosti.

http://www.cykloserver.cz/cykloatlas má taky 4 možnosti.

Myslíte si, že ten kontrolor tohle bude tohle všechno prolejzat? Ono se vám to místo ukáže třeba jen při jedné vrstvě. Kulový, napíše nelze dohledat nula bodou a je vyřízeno. A já se mu nedivím.

Prostě je na vás dát relevantní údaj. Pokud to není v DB, vymámit z protistanice co nejvíce údajů. A před odesláním ten deník prokontrolovat proti DB, opravdu se vyvarujete chybám.


Určitě není mým záměrem jak se někdo domnívá „škrtat a škrtat“. Jak jsem již několikráte zmínil, nejsem přímým kontrolorem deníků. V některých případech jsem požádán kontrolory deníků o konzultaci. V tom případě jsem ochoten se zúčastnit diskuze, jejíž výsledek se objeví v DB. Nicméně, „Doupovské hory“ (19 lokátorů) nebo „Ještědský hřeben“ (6 lokátorů) mě nikdo nedonutí vložit do DB. Podobně jako „Červená veža“, či „altán U Spáleného dubu“. To už by tam mohla být i „zastávka na znamení vytržený kolejnice“. Určitě se nejedná o určení místa s přesností na metry, ale určení místa dohledatelného na běžných mapách.

Mým přáním je na základě relevantních údajů zařadit co nejvíce portejblů. Aby práce s DB byla jednoduchá a přesná.

 

Hodně zábavy a úspěchů na CB přeje TmR CL31

Komentáře

postPřidat komentář
Honza Oslavany
odpovědět citovat
Jenom k těm Rapoticím a různým nadmořským výškám.
Na dané kotě v lokátoru JN89DE stojí starý trigonometrický bod neboli pyramida. Proto se někdy uvádí 514,5 m a nebo 523 což by měla být vrchní výška toho měřícího bodu.
Níže přidávám odkaz.

http://www.bonacina.cz/mericke-veze/
citovat
Dík za vysvětlení. Žil jsem v domění, že výška těchto bodů je výškou toho kamene v patě. Výška věže je určitě blbost, neboť soustavnou "péčí" někdy ty věže spadnou ...
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
Ten článeček měl být jen „rozloučení“ s objasňováním a vysvětlováním …
Nicméně …
Nebylo by jednoduché, aby v DB byly všechny volačky a všechny QTH? Soutěžící by si jen vybral a Enter. Kontrolor by zadal, zachrčelo by to a hotovo, všechno správně.
Davide, to co popisuješ je systém HAM zápisu OK/OM. Musím přiznat, že mnozí po tom touží. Předají si značku, lokátor a 599 (nic jinýho neznaj) – hotovo. Takže za 30 sec. Hotovo. Není lepší při dnešní „nouzi“ na CB si 2-3 minuty třeba předávat portably, místa, reporty a podobně? Víš, jak by to pásmo bylo chcíplý, to ticho? Dnes není problém udělat si AMA zkoušky a jít do toho. Udělá je každej. Teda, vím o jednom, kterej propadl. A dvakrát.
V Lize není „spousta“ údajů, mě by se tam ještě líbily reporty. V podstatě Liga, EBH a podobně slouží k tomu, aby se lidičky naučili pracovat s Deníkem. Hodí se to pak pro LPD, sice tam je to trochu jiné, ale hodně podobné. A tam se každá chybička vymstí.
Václave, jsi přesvědčen, že když v Deníku Cl6 napíšeš Křížák, že to najde Křížový vrch_485m, JN69OO?
1
David Zlín
citovat
Pokud nepadá jedno spojení za druhým, tak si taky rád pokecám, pokud je o čem a mezi každým odklíčováním není x brejků, kteří se snaží udělat spojení. A pokud k tomu prostor není, tak se často najde v nočních hodinách, kdy stanice většinou dávají výzvy do prázdna. Dost se toho prokecalo i při LPD a v pauze a tam se opravdu nic moc zapisovat nemuselo. Myslím, že množství toho, co se musí zapsat, s tím až tak nesouvisí..

Jinak nic proti db míst a automatickému přiřazování lokátoru, pokud si někdo chce zapisovat naprosto přesné QTH, tak mu to pomůže. Ale zapsání všech těchto údajů nijak nesouvisí s kvalitou nebo kompletností daného spojení, jen je následně případně víc postprocessingu, kdy deník neprochází kontrolou a "dolaďuje" se. A stejně tak spíš dojde k omylu.. Spousta práce na obou stranách a přitom je tady otázka přidané hodnoty.

Pokud jde o AMA zkoušky, tak tam si taky rýpnu 3 Je to v podstatě jen dějepis, tak jak byl na základce. Pár otázek z elektroniky (kdy jsou známé otázky a odpovědi) a potom pár výpočtů, které ani výpočty nejsou, protože se čísla nemění a taky jsou známé včetně výsledků. Naopak je nutné naučit se kompletně celý bandplan, vědět kam směrovat z Prahy anténu (Praha je přitom velmi zajímavá kóta, ze které se jezdí vysílat) atd.. Pokud někdo neudělá, tak si většinou jen nenašel čas mechanicky se to naučit (nebo nechtěl na ČTÚ opisovat z papíru, nebo nešel na kurz, který se dělá tak nějak.....víme jak).
Venca Chotěšov CL-39
citovat
Samozřejmě že mi to Křižák nenajde, ale o tom jsem nepolemizoval. Polemizoval jsem o tom, že by pro mne nebyl problém uznat QSO Venca Chotěšov /p Křížový Kopec JN69OO. Bylo by mi jasné o co se jedná protože v lok. JN69OO opravdu Křižový Vrch (kopec) je. Ale musim to označit jako chybu, protože by mnoho jiných soutěžících kteří mají datab. jako Bibli by mněly mnoho připomínek. Nemam s tím problém, ale je občas líto když musím vynulovat QSO jen pro takovou banalitu jako je překlep a nebo jen proto, že oper, opravdu napíše jen co slyšel Lopeník nebo Velký Lopeník nebo rozhledna Lopeník. Při tom je to všechno v jednom lok. Km jsou stejné.
Každopádně to není výtka na Tvoji práci protože ta práce je precizní a k nezaplacení. Jen tímto nabádám k zjednodušení pravidel k posuzování což ale vůbec není jednoduché ale bylo by fajn kdyby se to povedlo.
Expedice Žába 🐸
odpovědět citovat
Hlavně že je již v DB Vimperk a Radimovka ( i když Radimovský Špičák bylo taky dobré). Děkuji, Exp. Žába. 73 1
Vláďa Tři Dvory CL-78
odpovědět citovat
Opět nám TmR připomenul, že se v průběhu roku doma neflákal a určitě si v Holicích zaslouží nějaké to ovoce i chmel.
Števo Zvolen CL-35
odpovědět citovat
Hele....Tomáši.

Akurát sme teraz s Marconim riešili QSO Poseidon Nitrianske Pravno /p Červené Studne JN98IV. Ani bohove to nájsť. Až som vygúglil nejaký dokument Ministerstva pôdohospodárstva a životného prostredia týkajúci sa výnimky na odstrel Medveďa hnedého a tam bola spomenutá dáka posiedka či postriežka na lokalite Červené Studne. Až tak sme to dohľadali 1
Števo Zvolen CL-35
odpovědět citovat
"Velké problémy jsem měl s rozhlednou v JM99IJ."

Aj majster tesár TmR sa "uťal" - správne JN99IJ 10
Tomáš Roudnice CL-31
citovat
Kua ...
David Zlín
odpovědět citovat
Napadá mě, k čemu je to vlastně dobré, když se vzdálenosti počítají z lokátorů. V podstatě jediné potřebné údaje jsou značka/volačka, lokátor a asi i čas s rozumnou přesností. Pokud se pro výpočet bodů používá koeficient např. podle nadmořské výšky, stačí údaj soutěžní stanice (výška ostatních nerozhoduje). Potom je mi úplně jedno, ve které části Doupovských hor někdo je, konkrétní místo (s přesností jakou potřebuji), zjistím z lokátoru. Naopak jak je zde zmíněno, když někdo neví ani lokátor, ani třeba přesné místo, tak deník "něco" nabídne, operátor si "něco" vybere, kontrolou to projde a přitom by takové spojení mělo být neplatné.
Števo Zvolen CL-35
citovat
Davide...to miesto vysielania (QTH) je v zápise len preto, že to niektoré súťaže (CZ liga, EBH, SPL, PE33 vyžadujú). Ak by sa to zmenilo, už by to nebolo potrebné.

LPD CL je výborný prípad. Vymieňaš si iba volačku, lokátor, report a číslo spojenia etapy. Závod je postavený tak, že nikoho nezaujíma názov miesta odkiaľ vysielaš. Stačí iba lokátor. Ale sami sme tohto roku všetci počuli, že aj zdeliť protistanici lokátor správne je obrovský problém 3
David Zlín
citovat
Ja bral v uvahu hlavne Ligu, protoze je tam pouziti Deniku CL-6 povinne a je to asi nejvetsi zavod, ve kterem se pouziva, takze by mel reflektovat situaci.

V propozicich Ligy je spousta udaju, ktere musi byt uvedene v deniku. Zajimave je, ze tam neni popsano, co vlastne stanice musi predat a jak ma vypadat spojeni. Takze mame spoustu udaju o kazdem spojeni, vcetne nazvu kopce, vysky, lokatoru, znacky, domaciho qth daneho cloveka atd... ale nic z toho se vlastne nemusi predat. Otazkou tedy je, proc tolik udaju, kdyz se jen berou z nejake databaze a realne mi nemusi byt nadiktovan ani lokator.

LPD je dobry priklad, je presne dano, co se musi predat a treba zrovna lokator povazuji za nejpodstatnejsi vec, jeho predani je v poradku. U Ligy, kde je nutne zapsat vsechno mozne, se ve skutecnosti nic moc predavat nemusi, jen nejak vyplnit.
Zdeněk Lukov CL-63
citovat
No.Já to zase beru tak,že co má být ve staničním deníku do ligy zapsané ,tak to bych měl pokud možno z toho,s kým dělám spojení "vydolovat" ...
David Zlín
citovat
Samozřejmě ale všichni víme, že to tak není. Často si operátor vydoluje nejpotřebnější info a zbytek nakliká z databáze.. Já sám jsem se v minulosti našel v cizím deníku z úplně jiného QTH, než kde jsem byl. Tehdy jsem to spojení považoval za 'neudělané', protože jsme se opravdu neslyšeli. Ale kupodivu tam nějaké místo nakonec bylo i se správným lokátorem a kontrolou to prošlo, protože vše sedělo.
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Tomáši všichni víme že Tvoje práce na DB je v současné chvíli nezastupitelná a perfektní. Informace které nám dnes DB dává jsou opravdu špičkové a ani náhodou se nedají srovnat s dobou kdy ji vytvářel Milan 42 nebo Lucifer Mělník. Ale také v té době byla DB pouhým pomocníkem pro informaci o volačce a místě kde se nachází. Ale dnes se DB stala hlavně pro kontrolory deníků doslova biblí a deníky se kontrolují doslova za pomocí robota.(Prg.). Ano doba postoupila na jinou úroveň než tomu bylo za Milana 42, ale to by nemělo znamenat, že při odhalování vymyšlených QSO se do pytle se zmetky zametou i QSO kde se operátor jen upsal, nebo špatně rozuměl. Jozef-Josef, Vláďa-Láďa atd,atd. Proč má být hlavní argument /p název místa a nikoliv jen lokátor ve kterém se místo nachází. Stejně se výpočet Km dělá ze středu lok. bez ohledu na místo. Proč by nemělo být místo pouhou informací pro operátora aby věděl kde fakticky stanice pracuje. Pro posouzení pravdivosti zápisu je důležitý jen lokátor např. Křížový Vrch těch je asi 5. A pro kontrolu by měl být hlavní argument lok. a z toho vyplívající Km ! Nikoliv zda je napsáno Křižák, Křížový Kopec nebo Křížový Vrch. Rozhodně nezpochybňuji DB naopak !! Je to ohromný kus práce za děkuju. Jen mám dojem, že ji používáme jako modlu a ne jako pomocníka