CB klub Česká Lípa CL - Charlie Lima CB klub Česká lípa, z.s.
Aktuality

Vyzýváme členy CB klubu Česká Lípa, kteří se na klubovém webu ještě nepřihlásili, aby tak učinili v zájmu řádné informovanosti o dění v klubu. Viz článek o registraci.

EBH deníky

Kategorie: Všechny články
EBH deníky

Deníky z podobných akcí jako je EBH poskytují pro obě DataBáze velké množství údajů. Někdy relevantních, mnohdy naprostých volovin.
Málokdo si to po sobě přečte a ještě méně je těch, co si deník odkontrolují proti DB. Čímž se tam objeví opravdu slušná sbírka lahůdek. Některé pobaví, některé opravdu nadzvednou.
Nicméně zápisy jako Výchová nad Jizerou, případně Praha Lybeň moc nepobaví. Ukazuje to však na jistou úroveň autorů a našeho školství. Pravdou je však také skutečnost, že při poslední výměně ministra školství měl pan ministr krátký nástupnický projev ve kterém měl 3 hrubé pravopisné chyby! To mě připomíná, že jsem kdysi marně přesvědčoval studentku VOŠ, že kyselina sýrová není od sýra, alébrž od síry. Diplomová práce, vytištěná a svázaná!
No, vraťme se k deníkům. Je s podivem, že mnozí ještě stále nerespektují pravidla zápisu deníku CL6. O kontrolách bylo již výše. Zajímavostí ale je, že se téměř vždy jedná o „zavedené“ stanice.
Letos se objevilo několik nových stanic, které dokáží vyprodukovat takřka bezchybné deníky. V této souvislosti se musím zmínit, že se objevil po letech naprosto bezchybný soutěžní deník. Všechno v super kvalitě. Hlavička správně vyplněná, deník bez chybičky, všechny háčky, čárky, no prostě zázrak. Taky jsem to kontroloval dvakrát, protože jsem nevěřil vlastním očím. Musel jsem si dát panáka.
Naposledy uvádím: žádná Ex, Exp. nebo Expedicia, pouze Expedice!
Expedice Hranice Ct-12 /p Stránský Vrch a lokátor!
Sk-881 Expedice Bažanti /p Chmeľová _925m, několikrát jsem upozorňoval, že pro kontrolu DB je potřeba Expedice Bažanti Sk-881 /p Chmeľová _925m. Sice pro EBH stačí Sk-881 a lokátor, nicméně pro kontrolu DB a vlastně i Activity je to málo. Měl jsem tady letos už jednu lahůdku. Kdo pracuje s deníkem CL6 pochopí. Soutěžící poslal stejný deník do dvou soutěží. V pořádku, nic se neděje. Bylo v něm 22 expedic, přičemž v jednom to bylo jako Exp. a v druhém jako Expedice! Neznalému to nic nepoví, ale vězte, že v jednom z nich musel dotyčný těch 22 expedic jednotlivě přepisovat!
Sk-944 Laco Partizánské /p Vtáčnik _1346m, další příklad. Stačilo by to prohodit, Laco Partizánské Sk-944 /p . S tímto tvarem si PRG na vyhodnocování EBH lehce poradí. A myslím, že i  Ligový, Activity, o DB nemluvě.
Ct-3 Exp. Tetřev P. Tok – jaké P.? Tam musí být /p Tok.
Hodně se zapomíná na mezerníky mezi jednotlivými údaji, jsou podstatné. Např. Martin Chomutov/p. Měděnec.

Ale, abych tady nešířil jen paniku, jsou i tací, které třeba pochválit za deníky: CT 12, 14, SK 936, 944, 820, 424, 881, 860, ST 23, 26, 10, 30, MT 7 a MT 1.

 

Na obrázku jsou tři deníky jako ukázka. Záměrně jsou rozostřeny. V levém je 23% spojení buď věcně chybných, nebo chybně zapsaných podle CL6. Píši „chybně zapsaných podle CL6“, nicméně podle pravidel některých soutěží jsou zapsány správně. V prostředním sloupci je deník s 45% chybných spojení. Proč to píši, když to je v podstatě správně? Protože v prvním případě dohledávám jednotlivě 37 spojení, v druhém 38 spojení. To v pravém deníku je sice jedna chyba věcná, ale 70 spojení správně zapsaných, jak je potřeba. Výsledek při kontrole pro DB? PC se zastaví na věcné chybě, já si ji označím a dále nic! Kontrola je hotová během několika sekund. Kdežto předešlé deníky trvají vždy v řádu několika minut. A to nemluvím o tom, že jsem dost vytočenej. Tato operace udržuje DB jako aktuákní, protože se po mojí kontrole mění u příslušné volačky datum, „kdy byla aktivní“.
Z těchto důvodů některé deníky ani „nezařazuji do slosování“. Tady zas musím šířit paniku, protože z důvodů opravdu podstatných chyb v zápisu jsem v poslední době „vynechal“ cca 30 deníků.
Tady činím férovou nabídku – pokud by někdo měl zájem o tuto zábavu, zaučím, poradím a s radostí se této zábavy vzdám.
Je velká škoda, že nedáváte do Banky i mimosoutěžní deníky.
Jednak je to možnost „poděkovat“ protístanícím za spojení, neboť poskočí v tabulce Activity.
Druhak se můžete procvičit v používání programu CL6 a příště nedělat „drahé“ chyby v soutěžích.
Stále platí nabídka, že jsem ochoten deníky překontrolovat ohledně chyb věcných i v zápisu a výsledek přeposlat i s komentářem.
Nicméně několik lahůdek se kterými se potkávám.

 

Tady to je jen legrace, všechno se to vejde do tolerance 1 lokátoru. Nicméně Soláň a Fojtův vrch je na pováženou.

 

Už vidíte, proč je vyžadováno v hlavičce deníku složení expedice?

 

Tohle je lahůdka všech lahůdek! Jedna expedice, 4 QTH! Nemusím snad zdůrazňovat, že všechny uváděné příklady jsou z jednoho dne!

 

Totéž, pokud dotyčná expedice nejezdila po dálnici a dělala spojení.

 

Ještě, že ten kopec je tak placatej, jinak by se tam nevešli.

 

Malé shrnutí. V DataBázi volaček je k verzi 045 celkem 2004 kousků. Dalších 1491 je na „čekané“, to znamená, že doposud nejsou splněna kriteria pro zařazení. Z toho cca 100 jen těsně zatím nesplňují podmínky, cca 390 se jich musí víc snažit. Zbytek jsou volačky „náhodné“ (1-2 spojení), zajímavostí je asi 60 volaček, které se vůbec nedají identifikovat podle podkladů v Bance. Jedno upozornění – pokud máte spojení s rodinou (Alenka Dolní Horní) jen vy a nikdo jiný, pro mě ta volačka neexistuje. Rovněž třeba Xaver Horní Dolní objevující se pravidelně v denících jen jedné expedice je krajně podezřelý zápis, neboť ve stejném datu nebo datech ho nemá nikdo jiný. A že to jsou vesměs data ze soutěží, kdy je po kopcích hafo lidiček. Za ta léta mám celkem čuch na to, co za spojení se dá udělat, to mě věřte.
Ještě jedno upozornění. Pokud vám pořadatel neuzná nějaké spojení kvůli faktickým chybám, já to spojení příslušné volačce počítám.
Jinak, po splnění kriterií jsou volačky zařazovány automaticky. Případné opravy standardně přes http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/denikview.php?vol.
Tohle je taky důvod, proč by se v Bance měly objevovat deníky jako „běžné“. A ještě jednu derobnost, pokud vás kontaktuji, že v deníku máte tyhle a tyhle chyby, prosím odpovězte. Stačí „rychlá odpověď“ ve smyslu, že na to kálíte, že jsem blb, polib si, případně zvolte vlastní slova. Ale ticho, tedy bez odpovědi je hrůza svědčící o úrovni.
Stále nechápu ty, kteří nevyužívají nabídku deníku CL6. Kdo ji využívá a dá si pozor, nemůže uděůlat chybu a navíc má méně práce!

 

DataBáze míst
Revize a doplnění DataBáze míst (dále jen DBQ) pro mě skončila verzí 039.
Od roku 2010 jsem provedl 54 000 změn, oprav, doplnění a podobně. Tedy včetně Databáze volaček. A proč tolik, když původní podklady byly převzaty z poměrně relevantních zdrojů? Zkusím ledacos objasnit.
Změna okresů. V mnoha případech došlo ke změně území některých okresů. Z nějakého důvodu se tam objevil taky okres Turnov. Ten však byl zrušen v roce 1956.
Na Slovensku se podařilo za pomoci Kasa Žilina doplnit i okresy obcí, které tam původně nebyly.
Slučování a i rozdělování některých obcí.
Rušení a zmenšování vojenských újezdů. To byl mimochodem dost velký problém, nicméně Vojenské újezdy v ČR jsou snad kompletní. Vojenské oblasti v SK jsou taky docela podchycené, hlavně Záhorie.
Vymýšlení názvů u bezejmených kót od vysílajících mě donutilo doplnit i tyto kóty jako No Name s udanou výškou. Trpce jsem tohoto nápadu později litoval. No, zvládl jsem to.
Pochopitelně, že jsem po celou dobu zařazoval i kóty, které někteří obsadili a tak se objevily v denících. Tedy, pokud se je podařilo dohledat. To by taky bylo na román.
V mnoha případech došlo v mapových podkladech ke zpřesnění výšky. Nebudete tomu věřit, šlo i o 20m!
Měřítko se kterým jsem pracoval je pod 1:20 000. V současné době je v DBQ skoro 47000 položek.

Velkým problémem bylo, co zvolit jako relevantní zdroj. Okamžitě jsem vyřadil mapy od strejce Goooogla. Na něčem, co má tak vyblitý barvy si nebudu ničit oči. Hnus. Postupně jsem vyřadil takové paskvily jako ShoCart a podobné. Neskutečné chyby a debilní způsob hledání.
Takže jsem se držel oblíbených Mapy.cz, Jerryho lokátorových map na cbpmr.cz a GeoBáze 2000.     
V mnoha případech jsem se uchýlil do tištěných map KČT, které mám kompletní včetně Slovenska.
Slovensko je opravdu opravdu problém. Pokud to nebylo na Mapy.cz tak se to hledalo v prapodivných portálech jako ZBGIS, Hiking, Gosur, OMA a podobně. Jednou jsem se dostal i na mapy mysliveckých revírů!
Ale dalo se hledat i v statni sprava.cz, ale lahůdky byly dohledány i podle https://ags.cuzk.cz/geoprohlizec nebo desetimístných lokátorů https://k7fry.com/grid/.

 

Zelené velké čtverce jsou hotové.

 

V JN99 mám hotovou českou část. Bílé čtverečky je třeba doplnit. Oranžové jsou mimo území ČR a SK.
Zůstalo tam na kontrolu ještě dost čtverců na Slovensku jak je vidět na obrázcích. Na rovinu říkám, že s těmi už se zabývat nebudu. Pokud se někdo ozve z místa, které lze dohledat, bude doplněno. Nicméně systematické vyhledávání v malých čtvercích pro mě skončilo. Hlavním důvodem jsou právě ty nedostatečné mapové podklady. Abych kvůli jednomu kopci a zjištění jeho výšky nebo okresu otvíral 4 okna, na to nemám. Podobně nehodlám opruzovat místní úřady dotazy, jak se ten kopec vlastně jmenuje. Na Slovensku jsem padl na kótu, která měla 3 různé názvy a místní úřad nebyl schopen říci, co je správně!
Pokud by se snad našel v těch místech nějakej dobrovolník s tím, že pomůže s doplňováním, ať se ozve, s radostí dám instrukce. Nicméně se soustavným doplňováním kót jako v ČR končím.

 

JN98 bílé čtverečky je třeba doplnit. Oranžové jsou mimo území ČR a SK.

 

KN08 totéž.

 

KN09 rovněž.

 

V tomto místě zároveň velice děkuji těm, kteří pomáhali s určováním míst nebo volaček. Zejména Kaso Žilina, Marconi Partizánske, Marián Strečno, Ľuboš Miloslavov, Zdeněk Vikýřovice, Ivan Cífer, Milan Senica a další.
Právě jsem zaznamenal expedici, která je zářným příkladem, jak by to mělo být. Expedice zjistila, že uvažovaná kóta není v DBQ a tak standardním způsobem přes http://www.cbdx.cz/denikcl6/add/lokview.php
požádala o zařazení. Bezva. Mimochodem, když jsem si ověřoval zaslané údaje tak jsem jen kroutil hlavou. Takovéhle místo by mě ani nenapadlo. Pěšky, hroznej terén, na vršku jen kámen, široko daleko bez pípy.

Takže přeji příjemné tropické noci na kopcích.

Tomáš mobil Roudnice CL31

 

Komentáře

postPřidat komentář
Tomáš Roudnice CL-31
odpovědět citovat
No, přineslo to svoje ovoce. Přihlásil se dobrovolník, který dodělá čtverec JN99. Děkuji.
Víťa Krnov
odpovědět citovat
Pěkně zdravím a děkuji za rozbor. Doufám, že jeden z těch rozmazaných deníků není můj- CT-11. 7 Ohledně zápisu spojení je v propozicích psáno " U soutěžní stanice budeme psát jako první soutěžní volací znak a až po něm volačku protistanice ." Tak jak tedy zapisovat , pokud Tomáš požaduje (pokud to dobře chápu) " pro kontrolu DB je potřeba Expedice Bažanti Sk-881 /p Chmeľová _925m."? Díky, Víťa Krnov
Tomáš Roudnice CL-31
citovat
Doufáš správně není. Několikrát jsem požadoval uváděnou změnu u pořadatelů, nicméně nic. Takže to teď řeším po svém. Prostě ten deník nedám do slosování.
Expedice Žába
citovat
Dobrá rada pro příště. Vyplnit a poslat dva deníky. Jeden jak požaduje Venca Chotěšov a druhý jak požaduje pán oprav. A jaký bude chtít ten třetí? 9
Tomáš Roudnice CL-31
citovat
Expedice Žába napsal/a: Dobrá rada pro příště. Vyplnit a poslat dva deníky. Jeden jak požaduje Venca Chotěšov a druhý jak požaduje pán oprav. A jaký bude chtít ten třetí?

Nečetl jsi správně žabáku.
Venca Chotěšov CL-39
odpovědět citovat
Tomáši kamaráde kde bereš ten čas na takové dlouhosáhlé rozbory. Tohle dát dohromady není vůbec sranda. Jen si nejsem jistý zda to CBčkář, jenom CBčkář, vůbec vstřebá. Soutěžák určitě ano. Měl by to být jeho soutěžní chleba a tím i pomocník pro práci. Ale kolik je soutěžáků z cca 4000 možných běžných účastníků na pásmu, ale informace dostávají právě v naprosté většině od těch běžných účastníků kteří se s onou informací ale vůbec nepářou a je jim úplně jedno jestli to co ti říkají je pravda nebo blábol. O zápisech do deníků máš pravdu, ale soutěžící za svoji chybu většinou zaplatí ztrátou bodů. V případech špatných zápisů ohledně místa /p nebo Dom QTH je to již trochu složitější a aby byl deník bezchybný k tomu občas by bylo zapotřebí aby soutěžící stal ještě mapovým analytikem a to je již občas přes míru. Ale jinak se článku nedá nic vytknout.
Jordán Nový Jičín
odpovědět citovat
Tomáši, kamaráde, opět perfektní analytické dílo 10 . Mám sto chutí Tě navrhnout ministru Bartošovi jako náměstka pro digitalizaci mapových podkladů, aby Tvá práce a dílo bylo patřičně ohodnoceno. K tomu samozřejmě dvě asistentky a řidič s vozidlem i pro soukromé používání. Časem by se tvůj obor rozrostl na odbor a už by si měl několik zástupců a tak dále... Však jak to běží v životě to znáš. Hezký den Tobě i všem kolegům. J.
Tomáš Roudnice CL-31
citovat
Pokud budou ty asistentky pod 30 a budou mít ŘP B, nebudu toho šoféra potřebovat.